Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μια αναφορά στο The Lancet Public Health επισημαίνοντας ότι όταν πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ, δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα που να μην επηρεάζει αρνητικά την υγεία.
Το αλκοόλ είναι μια τοξική, ψυχοδραστική και εξαρτησιογόνα ουσία και έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνα ουσία της Ομάδας 1 (ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο) από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο πριν από δεκαετίες. Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί τουλάχιστον επτά τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο κοινών τύπων καρκίνου όπως ο καρκίνος του εντέρου και ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες. Η αιθανόλη (οινόπνευμα) προκαλεί καρκίνο μέσω βιολογικών μηχανισμών ανεξάρτητα από την ποσότητα και την ποιότητά της.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το 50% των καρκίνων που οφείλονται στο αλκοόλ προκαλούνται από «ελαφριά» και «μέτρια» κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή λιγότερο από 1,5 λίτρο κρασί ή λιγότερο από 3,5 λίτρα μπύρας ή λιγότερο από 450 ml των οινοπνευματωδών ποτών την εβδομάδα. Αυτό το πρότυπο κατανάλωσης αλκοόλ ευθύνεται για την πλειονότητα των καρκίνων του μαστού που αποδίδονται στο αλκοόλ στις γυναίκες, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να παρατηρείται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Στην ΕΕ ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου, με σταθερά αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης.
Τα διαθέσιμα προς το παρόν στοιχεία, δεν μπορούν να υποδείξουν την ύπαρξη ενός ορίου κατά το οποίο οι καρκινογόνες επιδράσεις του αλκοόλ «ενεργοποιούνται» και αρχίζουν να εκδηλώνονται στο ανθρώπινο σώμα. Επιπλέον, δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι οι πιθανές ευεργετικές επιδράσεις της ελαφριάς ή μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη τύπου 2, υπερτερούν του κινδύνου καρκίνου που σχετίζεται με αυτά τα ίδια επίπεδα κατανάλωσης.
Αν και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, αυτό το γεγονός δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστό στο κοινό στις περισσότερες χώρες. Χρειαζόμαστε ενημερωτικά μηνύματα υγείας σχετικά με τον καρκίνο στις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών, ακολουθώντας το παράδειγμα των προϊόντων καπνού. Χρειαζόμαστε εξουσιοδοτημένους και εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας που θα ενημερώνουν τους ασθενείς τους σχετικά με τη συσχέτιση αλκοόλ και καρκίνου.