Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Loading
  • Ημερομηνία:  6 Σεπτεμβρίου 2018
  • Επιστημονικά Άρθρα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΑ – ΕΚΚΟΛΠΩΜΑΤΙΤΙΔΑ

Η Παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο βλεννογόνος και ο υποβλενογόννος του παχέος εντέρου υποχωρούν και σχηματίζουν κήλες δια μέσου της κυκλικής μυικής στοιβάδας καλείται εκκολπωμάτωση.

Η εκκολπωματίτιδα αποτελεί επιπλοκή της εκκολπωμάτωσης και συνήθως καθορίζεται ως μια διάτρηση του εκκολπώματος με συνεπακόλουθη επιμόλυνση. Οι διαιτητικές συστάσεις διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς.

Σε περιπτώσεις εκκολπωμάτωσης και επειδή τα επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν, προσδιορίζοντας ως μια από τις αιτίες της παθολογικής αυτής κατάστασης την μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών, προτείνεται δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες (20-35 γρ.) και αυξημένη πρόσληψη νερού. Έτσι στην ασυμπτωματική εκκολπωμάτωση προτείνεται αύξηση στη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών, εξαιρουμένων σκληρών άπεπτων συστατικών όπως ξηροί καρποί, καλαμπόκι (και πόπ κόρν), σπόροι ντομάτας, φλούδα από σταφύλια, σουσάμι, φράουλες, μούρα και φυσικά τα μπαχαρικά.

Αντιθέτως σε περιπτώσεις εκκολπωματίτιδας προτείνεται η αποφυγή της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, λίπος αλλά και σε λακτόζη.

Posted in Επιστημονικά Άρθρα, Η Διατροφή ως μέσο ίασης
Previous
All posts
Next

© 2025 kxenos.gr. All rights reserved.

Developed by: web-idea.gr