ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟ ”ΤΡΙΠΤΥΧΟ” ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ…

ΤΣΙΜΠΟΛΟΓΗΜΑ : Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ….

Μήπως είστε και εσείς ένας (ή μία) που «βασανίζει» συχνά τη σκέψη του με τις αιτίες που τον οδήγησαν σε κάποια παραπανίσια κιλά και αδυνατεί να βρει μια κατανοητή εξήγηση?

Αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν να έχει «σκαρφαλώσει» τόσο ψηλά ο δείκτης της ζυγαριάς, από τη στιγμή που η μεγαλύτερη καθημερινή ατασθαλία σας είναι ένα σοκολατάκι, ένα μπισκοτάκι ή λίγες τηγανητές πατάτες ?

Μήπως τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, όταν ακούτε το φίλο σας, που διατηρεί ένα ιδανικό σωματικό βάρος, να σας περιγράφει τη χτεσινοβραδινή του κραιπάλη στη γειτονική πιτσαρία ??

Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους, λύνοντας με απλές εξηγήσεις, τις απορίες πολλών που προβληματίζονται με το βάρος τους.

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα σήμερα, δέχεται πως η πλειονότητα των παχύσαρκων ανθρώπων διέπεται από λανθασμένες διατροφικές συνήθειες που διατηρούνται για χρόνια, γεγονός που ουσιαστικά αποτελεί το βασικό άξονα του προβλήματος.

Οι συνήθειες, δεν αφορούν μεγάλα και αραιά σε συχνότητα διατροφικά λάθη (π.χ. τηρώ μια ισορροπημένη διατροφή και τρώω μια φορά το μήνα μια ολόκληρη πίτσα και 1 λίτρο αναψυκτικό…), αλλά μικρές επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις, που τις περισσότερες φορές θεωρούνται «αμελητέες».

Όσο λοιπόν και αν ακούγεται παράξενο, στη παχυσαρκία συμβάλλουν πολύ, τα μικρά τσιμπολογήματα που επαναλαμβάνονται καθημερινά και που καλά-καλά δεν εκλαμβάνονται ως ατασθαλίες, αφού συχνά το παχύσαρκο άτομο έχει ταυτίσει την ατασθαλία με την ποσότητα και όχι την συχνότητα….

Πιστεύει δηλαδή πως η συμβολή ενός μικρού τσιμπολογήματος είναι αμελητέα, ακόμα και αν αυτό επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση και πως ως λάθος πρέπει να εκλαμβάνεται μόνο η κατανάλωση τεραστίων ποσοτήτων έντονα θερμιδογόνων τροφίμων, ασχέτως αν αυτού του τύπου τα λάθη γίνονται μια ή δύο φορές το μήνα…

Για να γίνουμε λοιπόν πιο σαφείς για το που πραγματικά βρίσκεται το πρόβλημα ,προσέξτε το παρακάτω παράδειγμα :

Αν ένας ενήλικας με σωματικό βάρος 70 κιλών και Δείκτη Μάζας Σώματος 23 (προκύπτει αν διαιρέσουμε το βάρος με το τετράγωνο του ύψους), αρχίσει να προσλαμβάνει καθημερινά 100 μόλις θερμίδες (ενέργεια που αποδίδουν 2 μικρά σοκολατάκια) περισσότερες από την ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρεί το βάρος του, σε ένα χρόνο θα «πάρει» 5,1 κιλά και αν συνεχίσει στην ίδια βάση σε πέντε χρόνια θα έχει αυξήσει το βάρος του κατά 26 ολόκληρα κιλά και θα έχει Δείκτη Μάζας Σώματος 31 !! Και όλα αυτά με μόλις δύο σοκολατάκια παραπάνω από την ενέργεια που χρειάζεται ως οργανισμός, για να διατηρεί το βάρος του….

Δώστε λοιπόν έμφαση στις μικρές καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες, προσπαθώντας να τις τροποποιήσετε με σταδιακό τρόπο προς το καλύτερο και μην σπεύδετε να κατηγορήσετε λάθη που γίνονται αραιά και που. Άλλωστε σε έναν ισορροπημένο και «καλοζυγισμένο» τρόπο διατροφής, έχουν χώρο και τα λάθη αρκεί αυτά να μην επαναλαμβάνονται συχνά και απλά να αποτελούν την εξαίρεση στο κανόνα.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ : ΔΙΠΛΗ «ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΑ ΚΙΛΑ….

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιo χαρακτηριστικά στοιχεία του σημερινού τρόπου ζωής, είναι η πολύωρη προσήλωση στην τηλεόραση. Το γεγονός λοιπόν αυτό είναι τόσο ουσιαστικό, που εξειδικευμένες ομάδες ερευνητών προχώρησαν στη διενέργεια μελετών, προσπαθώντας να αποδείξουν το αν και κατά πόσο η τηλεόραση μπορεί να θεωρηθεί «παράγοντας παχυσαρκίας».

Τα ευρήματα έρευνας που έγινε σε 6.138 εργαζόμενους ενήλικους άνδρες, καταδεικνύουν ότι η διάρκεια της καθημερινής παρακολούθησης τηλεόρασης είναι ισχυρά σχετιζόμενη με τη παχυσαρκία. Οι ερευνητές αφού υπολόγισαν τους παράγοντες ηλικία, κάπνισμα, διάρκεια ωρών εργασίας, φυσική κατάσταση και αναφερόμενες ώρες εβδομαδιαίας άσκησης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που παρακολουθούν τηλεόραση περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα (μια ταινία, το αγαπημένο τους σίριαλ και λίγες ειδήσεις), έχουν διπλάσια τάση παχυσαρκίας από εκείνα που παρακολουθούν λιγότερο από μια ώρα την ημέρα!!

Όμως η αρνητική συμβολή της πολύωρης τηλεθέασης δεν σταματά εκεί: πολλές διαφημίσεις προβάλλουν ως κατάλληλα και “in” , τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι…

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι σίγουρα ένα : εκμεταλλευτείτε τις ελεύθερες ώρες σας με κάτι πραγματικά ψυχαγωγικό και συνάμα αγχολυτικό (σπορ, κολύμβηση, χορός, περίπατος) και στην ίδια κατεύθυνση προσπαθήστε να προσανατολίσετε και τα παιδιά σας.

ΥΠΝΟΣ : ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ?

Οι διατροφικές συνήθειες και η σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα όπως έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνουν ένα σημαντικότατο παράγοντα ευθύνης για την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Τι επιρροή όμως μπορεί να έχει ο ύπνος και η περιορισμένη χρονική του διάρκεια, που απορρέει συχνά από τον έντονο και στρεσογόνο τρόπο ζωής, στην εκδήλωση της παχυσαρκίας?

Επιστημονικά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι το ποσοστό των ενήλικων που κοιμούνται από 8-9 ώρες κάθε νύχτα, έχει μειωθεί από 40,8% σε 23,5% τα τελευταία 40 χρόνια. Στην ίδια δε περίοδο η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί.

Παράλληλα τρεις σημαντικές επιδημιολογικές μελέτες, συνδέουν την αύξηση του δείκτη μάζας σώματος, με την μειωμένη διάρκεια ύπνου.

Τα πιο ενδιαφέροντα όμως επιστημονικά δεδομένα, πηγάζουν από μια πολύ πρόσφατη έρευνα των Spiegel και Tasali που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, σε 12 υγιείς ενήλικες με κανονικό σωματικό βάρος. Σε αυτή λοιπόν τη μελέτη παρατηρήθηκε πως τα άτομα που υποβλήθηκαν σε 4 ώρες ύπνο κάθε βράδυ για 2 ημέρες, παρουσίαζαν μια μείωση της τάξεως του 18% στα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης και μια αύξηση της τάξεως του 28% στα επίπεδα της γκρελίνης, σε σχέση με τα άτομα που υποβλήθηκαν σε 10 ώρες ύπνο κάθε βράδυ για 2 ημέρες.

Στην έρευνα λοιπόν των Spiegel και Tasali οι συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις στα επίπεδα της λεπτίνης και της γκρελίνης, συσχετίστηκαν με μια αύξηση στην όρεξη για πυκνά ενεργειακά τρόφιμα (π.χ. γλυκά) έως και 45% !!

Ίσως λοιπόν στις μελλοντικές συστάσεις και κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, εκτός από την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητα, εξέχουσα θέση να έχει και η χρονική επάρκεια στη διάρκεια του πολύτιμου όπως φαίνεται, ύπνου!!