11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ : ”ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ – ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ”

Εν μέσω μιας σχεδόν παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, το σύνθημα «Δουλέψτε λιγότερο – κοιμηθείτε περισσότερο», ακούγεται τουλάχιστον προκλητικό… Αν όμως πρόκειται για μια προτροπή που επιφέρει λύσεις στο πολυπαραγοντικό νόσημα της παχυσαρκίας, τότε σίγουρα αξίζει περισσότερης διερεύνησης.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης παρουσίασαν στο 11ο διεθνές συνέδριο για την παχυσαρκία που διεξήχθη από 11 – 15 Ιουλίου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η πολύωρη πνευματική εργασία και ο ελλιπής ύπνος, χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής, αποτελούν 2 σημαντικές αιτίες που «απογειώνουν» τα ποσοστά παχυσαρκίας.
Για τη σχέση παχυσαρκίας και μειωμένης διάρκειας ύπνου, οι επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς είναι αρκετές και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα άτομα που δεν κοιμούνται επαρκώς (8-9 ώρες τη νύχτα) παρουσιάζουν μια μείωση στα επίπεδα της ανορεξιογόνου ορμόνης λεπτίνης και μια αύξηση στα επίπεδα της γκρελίνης. Η γκρελίνη συντίθεται κυρίως από το στομάχι και δρα σε συγκεκριμένους υποδοχείς του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης, επηρεάζοντας και τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης. Η γκρελίνη λοιπόν, φαίνεται να αυξάνει την όρεξη. Σε μελέτες που έγιναν σε άτομα που έχασαν πολύ βάρος με αυστηρή δίαιτα, φάνηκε πως τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται δραματικά και ίσως και αυτό το στοιχείο να συνηγορεί στο γιατί η συντήρηση του απολεσθέντος βάρους μετά από τέτοιου είδους δίαιτες, είναι πολύ δύσκολη.
Από την άλλη μεριά η πνευματική εργασία έχει τα τελευταία χρόνια αντικαταστήσει μεγάλο μέρος της φυσικής εργασίας στο πλαίσιο της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και της παγκοσμιοποίησης που βιώνουμε όλοι ως έθνη.
Με την εισαγωγή των υπολογιστών και των νέων τεχνολογιών στην επαγγελματική μας καθημερινότητα οι δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, τη στιγμή που το πνευματικό στρες ακμάζει… Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν πως οι συναφείς με υπολογιστές δραστηριότητες προάγουν την υπερευαισθητοποίηση ορμονών που εμπλέκονται στη διέγερση της όρεξης και αυξάνουν την αυθόρμητη κατανάλωση τροφής.

Πράγματι λοιπόν ο επαρκής ύπνος και οι χαμηλότεροι ρυθμοί στις πνευματικές εργασίες μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους…
Η εμφάνιση παχυσαρκίας όμως δεν συσχετίζεται μόνο με την ένταση της πνευματικής εργασίας και τις ώρες ύπνου, αλλά μεταξύ των άλλων και με τη διάρκεια του θηλασμού !!

Επιστήμονες από την Μαγιόρκα της Ισπανίας, παρουσίασαν στο 11ο αυτό διεθνές συνέδριο για την παχυσαρκία, συμπερασματικά στοιχεία από μελέτες σε πειραματόζωα αλλά και ανθρώπους, τα οποία δείχνουν πως η λεπτίνη στην οποία ήδη αναφερθήκαμε, αποτελεί βασικό συστατικό του θηλασμού και όταν η διατροφή είναι ελλιπής σε αυτή την ουσία (όπως στις βρεφικές φόρμουλες έναντι του θηλασμού) αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή. Ας σημειωθεί πως η λεπτίνη βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο πρωτόγαλα και τα επίπεδα της μειώνονται σταδιακά, όσο προχωρά ο θηλασμός, με χαμηλές συγκεντρώσεις μετά τους 6 πρώτους μήνες.
Θηλάστε λοιπόν προκειμένου να προστατεύσετε τα παιδιά σας και από την «επιδημία» της παχυσαρκίας…

Στο συνέδριο υπήρξαν και μερικές άκρως εντυπωσιακές αναφορές, όπως αυτή της ερευνήτριας Anne Bjerg από τη Δανία που παρουσίασε μια νέα ιδιότητα των προβιοτικών, με την οποία μέχρι τώρα ελάχιστες μελέτες έχουν ασχοληθεί. Η ιδιότητα αυτή αναφέρεται στο κορεσμό που μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση προβιοτικού L.Casei με συνεπαγόμενα οφέλη στη διαχείριση του σωματικού βάρους. O γαλακτοβάκιλλος L.Casei, τον οποίο συναντάμε σε προβιοτικά ροφήματα και σε κάψουλες, έχει εκπληκτική αντοχή στις γαστρικές εκκρίσεις, καταφέρνοντας έτσι να φθάσει σχεδόν ανεπηρέαστος σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο έντερο, όπου και συμβάλλει στην αποίκηση και στην διατήρηση της επιθυμητής σύνθεσης της μικροχλωρίδας. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως ο γαλακτοβάκιλλος αυτός αναστέλλει τη δράση παθογόνων βακτηρίων και προάγει την άμυνα του οργανισμού έναντι λοιμώξεων του εντερικού σωλήνα. Με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, φάνηκε πως το εν λόγω προβιοτικό, ενδέχεται να διαδραματίζει θετικό ρόλο στην ικανοποίηση της όρεξης, πιθανόν διαμέσου της απελευθέρωσης ορμονών από το έντερο που σχετίζονται με τον κορεσμό. Εν αναμονή λοιπόν και άλλων επιστημονικών δεδομένων που θα επισφραγίζουν το συγκεκριμένο όφελος της κατανάλωσης L.Casei, όλοι όσοι παρακολουθήσαμε το διεθνές αυτό συνέδριο, δώσαμε ραντεβού σε 4 χρόνια στη μαγευτική Κουάλα Λουμπούρ, όπου και θα διεξαχθεί το 12ο διεθνές συνέδριο για την Παχυσαρκία..