Είναι αλήθεια ότι η δύναμη της τηλεόρασης και η ικανότητα της να «γκρεμίσει» ή να «χτίσει» μια κατάσταση, είναι εντυπωσιακή, με ότι συνεπάγεται ο όρος….
Πρόσφατα, γνωστή και άκρως πετυχημένη τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού καναλιού, κατάφερε σε μερικά μόλις λεπτά, ότι δεν είχαμε καταφέρει εμείς ως ειδικοί, παρόλο τις επίμονες προσπάθειες μας, χρόνια τώρα : να αναδείξει όλο το μεγαλείο της παραπλάνησης γύρω από ένα τεστ, το τεστ δυσανεξίας των τροφών.
Ίσως και εσείς που κρατάτε στα χέρια σας αυτό το φυλλάδιο, να έχετε κάπου στο συρτάρι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου τεστ, που κάποτε αποτέλεσε, μάταια δυστυχώς, την ελπίδα σας για γρήγορο και εύκολο αδυνάτισμα…
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε γιατί ο σκοπός για τον οποίο λανσάρεται το τεστ δυσανεξίας και όχι το ίδιο το τεστ, είναι παραπλανητικός….
Τι είναι η τροφική δυσανεξία έτσι όπως καθορίζεται από την επιστημονική βιβλιογραφία ?
Η τροφική δυσανεξία αναφέρεται στην διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού μετά την κατανάλωση κάποιου διατροφικού συστατικού και οφείλεται σε προβλήματα του μεταβολισμού του συστατικού αυτού.
Κλασικά παραδείγματα τροφικής δυσανεξίας, είναι η δυσανεξία στη λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος) και η δυσανεξία στη γλουτένη (πρωτεΐνη των δημητριακών, πλην του καλαμποκιού και του ρυζιού).
Κλασικές τροφικές δυσανεξίες | Περιγραφή | Συμπτώματα |
Δυσανεξία στη Λακτόζη | Το άτομο δεν μπορεί να «πέψει» την λακτόζη των γαλακτοκομικών λόγω ανεπάρκειας ή μειωμένης δραστικότητας του κατάλληλου ενζύμου (λακτάση). | Παραγωγή αερίων, αίσθηση έντονου φουσκώματος, συσπάσεις του πεπτικού σωλήνα και διάρροια |
Δυσανεξία στη Γλουτένη (γνωστή και ως Κοιλιοκάκη) |
Ο οργανισμός του ατόμου εκλαμβάνει την γλουτένη ως «τοξικό» παράγοντα, με αποτέλεσμα την καταστροφή τμημάτων του εντέρου, ουσιαστικών για την διεργασία της απορρόφησης | Απώλεια βάρους , αναιμία, αδυναμία και ότι άλλο συνεπάγεται η κακή θρέψη |
Βλέπουμε λοιπόν ότι ουδεμία σχέση έχει ο όρος τροφική δυσανεξία, έτσι όπως αναφέρεται στην επιστημονική βιβλιογραφία, με αυτό που κάποιοι εννοούν…
Τροφική υπερευαισθησία ή αυτό που κάποιοι «βαφτίζουν» ως τροφική δυσανεξία…
Η τροφική υπερευαισθησία αναφέρεται σε μια καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση προερχόμενη από διατροφικά συστατικά, τα συμπτώματα της οποίας για να εμφανισθούν, μπορεί να περάσουν από μερικές ώρες έως και ημέρες..
Γίνεται λοιπόν σαφές εξαρχής, ότι στην τροφική υπερευαισθησία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα οι ανοσοφαιρίνες τύπου G (IgG).
Οι τροφικές υπερευαισθησίες αντιπροσωπεύουν ένα 80% των αλλεργικών αντιδράσεων των τροφών στους ανθρώπους. Το άλλο 20% αντιπροσωπεύει την κλασική τροφική αλλεργία που όλοι γνωρίζουμε.
Ο κύκλος της συμπτωματολογίας των τροφικών υπερευαισθησιών είναι μεγάλος και περιλαμβάνει επιδείνωση χρόνιων φλεγμονωδών του οργανισμού (π.χ. αρθρίτιδα, χρόνια ρινίτιδα, κλπ), έδαφος για ανάπτυξη σπαστικής κολίτιδας και δερματοπαθειών κλπ.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα βρούμε επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, που να καταλήγει στο ότι η τροφική υπερευαισθησία, αυτό που κάποιοι εννοούν ως «τροφική δυσανεξία», οδηγεί σε παχυσαρκία και ότι αρκεί να αποβάλλουμε από το διαιτολόγιο τις τροφές που μας υποδεικνύει το τεστ, για να χάσουμε βάρος….
Η θυσία λοιπόν στο βωμό του εμπορικού κέρδους, ουσιαστικά «μετάλλαξε» ένα τεστ που θα μπορούσε να έχει κάποια διαγνωστική αξία και να συνεισφέρει θετικά σε παθολογικές καταστάσεις του οργανισμού, σε μια πλάνη μαγικής δίαιτας αδυνατίσματος….
Οι οδηγίες που εκλήθησαν να ακολουθήσουν πολλοί, πραγματικά «εντυπωσιακές»: σταματήστε την κατανάλωση μανιταριών γιατί σας παχαίνουν….και όταν αναρωτιόσασταν «μας πως είναι δυνατό να με παχαίνει κάτι που τρώω 1 φορά το δεκαήμερο και που εμπεριέχει άνω του 95% νερό», η απάντηση έρχονταν αποστομωτική : το έδειξε το τεστ…
Ως επιχείρημα για την αποτελεσματικότητα του «τεστ δυσανεξίας» (θα χρησιμοποιούμε από εδώ και στο εξής τον όρο σε εισαγωγικά, αφού αναφέραμε πως ουσιαστικά πρόκειται για τροφική υπερευαισθησία και όχι δυσανεξία…) κάποιοι προβάλλουν τα πολλά κιλά που έχασαν, ακολουθώντας τις οδηγίες που τους δόθηκαν, παραλείποντας βέβαια να αναφέρουν πως μαζί με τα μανιτάρια και την πιπεριά που τους απαγόρεψαν να τρώνε λόγω του τεστ, τους υπέδειξαν παράλληλα να ελαττώσουν την κατανάλωση λιπαρών τροφών, να κόψουν το αλκοόλ και τα αναψυκτικά και να τρώνε γλυκό 1 φορά την εβδομάδα….Έτσι και βέβαια θα χάσουν βάρος….Θα οφείλεται όμως στον αποκλεισμό της πιπεριάς και των μανιταριών από το διαιτολόγιο ??
Πως ελέγχονται οι «τροφικές δυσανεξίες»..
Στην ευχέρεια των ειδικών βρίσκονται σήμερα πολλοί τρόποι πιστοποίησης των «τροφικών δυσανεξιών», γιαυτούς που συνειδητοποιημένα θέλουν να ελέγξουν την αντίδραση του οργανισμού τους σε διατροφικά συστατικά, να ακολουθήσουν οδηγίες για βελτίωση της γενικότερης υγείας τους, χωρίς όμως να παραμυθιάζονται πως αν κόψουν τις τροφές που το τεστ υποδεικνύει από το διαιτολόγιο τους, τα κιλά θα φεύγουν το ένα μετά το άλλο….
Κάποιοι από αυτούς του τρόπους δεν είναι πιστοποιημένοι από διεθνείς αρμόδιους φορείς και η χρήση τους είναι αμφιλεγόμενη, όπως για παράδειγμα η κινησιολογία, το λευκοκυτταροτοξικό τεστ και το βιοενεργειακό τεστ, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως η μέθοδος ELISA για την καταγραφή των ανοσοσφαιρινών τύπου G, θεωρούνται αξιόπιστες.
Τι κάνουμε αν έχουμε «τροφική δυσανεξία» ?
Η τροφική υπερευαισθησία, είναι μια κατάσταση συχνή από την στιγμή που στη διατροφή μας κάποια διατροφικά συστατικά καταναλώνονται πάρα πολύ τακτικά. Αναλογιστείτε πόσο λογικό είναι να αναπτύξετε «αντισώματα» σε πρωτεΐνες των δημητριακών, όταν καθημερινά και για χρόνια, το ψωμί, οι φρυγανιές, το μπισκότο, τα ζυμαρικά και το σιταρένιο αλεύρι εν γένει, υπάρχει στο πιάτο σας…
Τα «αντισώματα» λοιπόν αυτά, που ο οργανισμός ενδέχεται να δημιουργήσει, θα εξαφανιστούν όταν πάψει να εισάγεται στον οργανισμό για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το διατροφικό συστατικό – ερέθισμα.
Η αντικατάσταση της τροφής – ερέθισμα με μια άλλη ώστε να μην διαταραχθεί το θρεπτικό ισοζύγιο, πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα. Τονίζετε ότι η απομάκρυνση από το διαιτολόγιο κάποιων τροφών, θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και πάντα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι δια βίου.
Η εφαρμογή σχημάτων όπως η κυκλική διαφοροποιημένη δίαιτα (rotary diversified diet), μπορούν να εφαρμόζονται όταν κριθεί απαραίτητο και με την σύμπραξη πάντα του ειδικού κλινικού διαιτολόγου.
Κλείνοντας σημειώνουμε για ακόμα μια φορά πως όταν ενδείκνυται η εφαρμογή διατροφικών συστάσεων για ύφεση κάποιων τροφικών υπερευαισθησιών,αυτή δεν στοχεύει επουδενεί στο «μαγικό» αδυνάτισμα, αλλά σε βελτίωση της καλής λειτουργίας του εντέρου και άλλων καταστάσεων, που ο ιατρός συσχέτισε με τροφικές υπερευαισθησίες…