ΣΟΥΣΑΜΙ ΑΝΟΙΞΕ…

Ανάμεσα στα εδέσματα που «πρωταγωνιστούν» στο τραπέζι μας κάθε νηστίσιμη περίοδο, περίοπτη θέση έχουν αυτά που προκύπτουν από το σουσάμι, όπως ο ταχινένιος χαλβάς, η ταχινόσουπα, το ταχινόμελο και βέβαια το παστέλι. Η ιδιαίτερη γεύση που προσδίδει το ταχίνι σε κάθε έναν από αυτούς τους πειρασμούς είναι αδιαμφισβήτητη, όπως αδιαμφισβήτητη είναι και η σημαντική θρεπτική τους αξία.

Στο σουσάμι περιέχονται φαινολικές ενώσεις, οι λεγόμενες λιγνάνες, με κυριότερες από αυτές τη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη.

Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση της LDL («κακής») χοληστερόλης στον οργανισμό. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς είναι σήμερα γνωστό ότι η οξείδωση της εν λόγω λιποπρωτείνης, αποτελεί το πρώτο στάδιο και ένα σημαντικό αιτιολογικό μηχανισμό για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

Παράλληλα, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν μια σημαντική μείωση της απορρόφησης και συνάμα αύξηση του ρυθμού απομάκρυνσης χοληστερόλης από τον οργανισμό, όπως επίσης και μείωση της ενδογενούς σύνθεσής της, μετά την κατανάλωση των ουσιών αυτών του σουσαμιού.

Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και πάνω στην επίδραση των λιγνανών του σουσαμιού, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το γεγονός αυτό έρχεται να πιστοποιηθεί από μια σειρά μελετών, οι οποίες είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς βρέθηκε ότι σε υπερτασικά πειραματόζωα που δόθηκαν συστατικά σουσαμιού μειώθηκε σημαντικά η αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η δομή των τοιχωμάτων των νεφρικών αρτηριών, όπου και βρίσκεται ένας μηχανισμός ρύθμισης της πιέσεως του οργανισμού. Γενικότερα, διαφαίνεται μία αξιοσημείωτη αντιυπερτασική δράση του σουσαμιού, η οποία μπορεί να αποβεί ευεργετική τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και ως συμπληρωματικό μέσο θεραπείας της υπέρτασης.

Όλα όσα αναφέρθηκαν αναδεικνύουν τις ευεργετικές επιδράσεις του σουσαμιού στο τρίπτυχο αντιοξειδωτική θωράκιση – αντιυπερτασική δράση – υποχοληστερολαιμικό αποτέλεσμα.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η αύξηση της χοληστερόλης, η παρουσία αρτηριακής πίεσης και συγκεκριμένοι μηχανισμοί οξείδωσης των λιπών στον οργανισμό, αποτελούν βασικές αιτίες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αντιλαμβάνεται πόσο ευεργετική είναι η ενίσχυση της διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου με συστατικά όπως αυτά που περιέχονται στο σουσάμι και τα προϊόντα του έναντι των παραπάνω παραγόντων κινδύνου.

Πέρα όμως από την συμβολή του στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, το σουσάμι και τα προϊόντα του, αποτελούν εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Και μάλιστα ασβεστίου που βιοδιατίθεται (απορροφάται και αξιοποιείται) πολύ καλύτερα από ότι από άλλες μη ζωικές πηγές, αφού στο σουσάμι εμπεριέχονται λιγότερα φυτικά οξέα, που γνωρίζουμε πως «εμποδίζουν» την σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως αν και η «αποφλοίωση» του σουσαμιού πριν την παρασκευή ταχινιού οδηγεί σε απώλειες ασβεστίου, επειδή μαζί με τον φλοιό απομακρύνονται και ποσά φυτικών οξέων, το ασβέστιο που παραμένει είναι μεν λιγότερο, αλλά απορροφάται καλύτερα !

Μήπως ήρθε η ώρα να εντάξουμε το σουσάμι και τα προϊόντα του στην διατροφή μας και πέρα των νηστίσιμων ημερών ?

Και μην ξεχνάτε:
Το σουσάμι δεν εμπεριέχει χοληστερόλη
Το σουσάμι εμπεριέχει πρωτείνες χαμηλής βιολογικής αξίας, όταν όμως συνδυάζεται με άλλες φυτικές τροφές, η αξία τους αυξάνεται σημαντικά (πχ χούμους = ταχίνι με ρεβίθι)